Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-05-05@16:40:50 GMT

روایتی از زندگی شمس

تاریخ انتشار: ۹ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۲۵۷۱۷۹

روایتی از زندگی شمس

محمدخانی گفت: مولانا و شمس از یکدیگر جدانشدنی هستند ولی روایت از زندگی شمس نوعی تصویرافسانه سان است که البته در سه دهه اخیر بعد از تصحیح مقالات شمس، این تصویر واقعی‌تر شده است. ناطقان:  روز هفتم و هشتم مهر ماه روز بزرگداشت شمس ومولانا و فرصت خوبیست برای ارزیابی کارنامه مولوی پژوهی وشمس پژوهی است. درسال گذشته کارنامه مولوی پژوهی نسبت به سالهای قبل کم برگ تر است ولی مثل گذشته ازشاعران پرمخاطب باقی مانده وکتابهای جدیدی درباره زندگی واندیشه های او منتشرمی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!





علی اصغرمحمدخانی، معاون فرهنگی وبین الملل شهرکتاب با اشاره به کارنامه مولوی پژوهی درسال گذشته و به مناسبت ۷و۸ مهرماه روزبزرگداشت شمس ومولانا گفت: میان آثار مولانا، کتاب گران سنگ مثنوی از دیرباز در بسیاری از کشورها بویژه در ایران، ترکیه و شبه قاره هند، مورد توجه گروه های مختلف قرار گرفته و آثاری فراوان در پیوند با آن بوجود آمده است؛ اما درباره این آثار بوجود آمده، تاکنون گزارشی مدون و بایسته ارائه نشده است. بدست دادن گزارش هایی علمی و آماری از چگونگی سیر مثنوی پژوهی در کشورهای مختلف، از یکسو پایگاه مولانا و مثنوی را در آن دیار روشن تر میکند و از سویی اهمیت فرهنگ و زبان فارسی را بیش از پیش نشان میدهد و از سویی نیز راه دیگر پژوهش گران حوزه مولانا پژوهی را هموارتر میکند.اهمیت واعتباری راکه مولانانزدطیف بسیاروسیع مخاطبان خود، درسراسرعالم واعصارداشته است وافزونترمی شود بایدبیشترکاویده شود وآثارمنتشرشده به تحقیقات ومطالعات آینده وبرخورداری ازاندیشه ها وآثارمردی شگرف وشاعری شگفت، که نزدیک به هشتصدسال پیش پابه دنیا نهاد، کمک می کندوبردامنه ی آن می افزاید.

وی اضافه کرد: ازمهرماه سال گذشته تاکنون واز میان ۱۸۶ اثری که از مولوی و درباره‌ی او با شمارگان ۱۸۹۱۰۰ نسخه منتشر شده است، ۲۶ اثر با شمارگان ۳۹۲۵۰ نسخه به بازنویسی داستان‌های مثنوی به نثر و برای گروه‌های مختلف سنی اختصاص داشته است.مثنوی معنوی ۹ بار با شمارگان ۷۹۰۰ نسخه چاپ شده است. ۲۶ اثر به شرح مثنوی با شمارگان ۳۰۱۳۰ نسخه اختصاص داشته‌اندوفیه ما فیه نیز ۶ بار با ۴۱۵۰ نسخه منتشر شده است.هفت فرهنگ موضوعی درباره‌ی آثار مولانا با تیراژ ۱۵۴۰۰ نسخه در این سال راهی بازار شده است و غزلیات شمس تبریزی سه بار با شمارگان ۲۸۰۰ نسخه منتشر شده است.

محمدخانی افزود: آثاری که به صورت کتاب، مقاله و پایان نامه درباره مولوی نوشته و منتشرمی شود از دیگر شاعران فارسی بیشتر است وبه عنوان نمونه درسال گذشته۹۵ اثر به نقد و بررسی آرای مولانا و آثارش اختصاص داشته است که با تیراژ ۷۹۰۸۰ نسخه چاپ شده‌اندو۱۴ کتاب به زندگی مولانا و خانواده‌ی او خصوصا سرگذشت کیمیا اختصاص داشته است که تیراژ این آثار ۱۰۳۹۰ نسخه است.

محمدخانی به شمس پژوهی نیز اشاره کرد و ادامه داد: مولانا و شمس از یکدیگر جدانشدنی هستند ولی زندگی شمس در بیشتر منابع با آنکه حکایات ونکته هایی رابه صورت سرگذشت نامه درباره خصلتهای فردی شمس نقل می کنند تصویری افسانه سان از او ارائه می دهند که مولفان بعد از آنان این تصویر رابه نسبتهایی بسیاربزرگ تر ازواقعیت زندگی او جلوه داده اند.اما بعد از تصحیح مقالات شمس و در سه دهه گذشته با انتشارتحقیقات جدید درباره شمس وارتباط او با زندگی مولانا تاحدودی تصویرواقعی تری ازشمس بدست آمده است که هم درقالب پژوهش های علمی عرضه می شودوهم به شکل رمان و داستان.

محمدخانی افزود: در یک سال گذشته هفت کتاب درباره شمس تبریزی به صورت چاپ اول و تجدیدچاپ درشمارگان ۱۸۳۰۰ نسخه منتشرشده است که کتاب «ملک گرسنه» نوشته نهال تجدد بادوازده چاپ با بیشترین استقبال روبرو بوده است وکتاب هایی مانند «آکادمی عشق » نوشته شهاب الدین عباسی هم با چهار چاپ ازکارهای ارزشمند سال گذشته است.چاپ ۲۶ در این سال نشان می دهدکه کتاب خط سوم دکتر ناصرالدین صاحب الزمانی کماکان ازمنابع شناخت شمس برای مخاطبان بشمارمی رود.

وی درپایان افزود: مرکزفرهنگی شهرکتاب درروزهای بزرگداشت شمس ومولانا با معرفی کتاب های ارزشمندی که درسال گذشته درباره این دوشخصیت برجسته ادبیات فارسی وعرفان اسلامی منتشرشده است و انتشار سخنان مولفان این آثار و دیگر مولوی پژوهان برجسته تلاش می کند تا کتاب های مفید در اختیارمولوی دوستان وعلاقه مندان به شمس تبریزی قرارگیرد.
برچسب ها: روایت ، افسانه ای ، ناطقان ، شمس ، داستان

منبع: ناطقان

کلیدواژه: روایت افسانه ای ناطقان شمس داستان اختصاص داشته درسال گذشته سال گذشته

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۵۷۱۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جلوه‌ای از شکوه زندگی امام صادق(ع)

حیدری ابهری در کتاب «من امام صادق(ع) را دوست دارم» روایت‌های کوتاهی را بر اساس منابع پژوهشی و قرآنی درباره زندگی بنیانگذار مکتب تشیع برای کودکان آورده است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مجموعه‌ 14 جلدی «من اهل بیت(ع) را دوست دارم»، اثری از حجت‌الاسلام غلامرضا حیدری ابهری است که تلاش دارد در بستری تاریخی، سبک زندگی اهل بیت(ع) را برای کودکان روایت کند. نویسنده برای نگارش این اثر که از سوی نشر جمال منتشر شده، به سراغ منابع متعدد قرآنی و روایی رفته است. هانیه عدالتی، فعال حوزه کتاب، در یادداشتی به معرفی هشتمین مجلد این مجموعه پرداخته؛ جلدی که در آن زندگی رئیس مذهب تشیع، امام صادق(ع) روایت شده است. یادداشت او را می‌توانید در ادامه بخوانید:

امام صادق(ع) در زمان خودشان شاگردان زیادی پرورش دادند و بسیاری از دانشمندان از اقصی نقاط دنیای اسلام برای مسائل علمی به ایشان مراجعه می‌کردند و در جلسات درس امام(ع) شرکت داشتند. کودکان و نوجوانان ما می‌توانند در علم‌آموزی و دیگر فضائل اخلاقی و تربیتی ایشان را الگوی خود قرار دهند. کتاب‌های داستانی با محوریت شخصیت و زندگی امامان معصوم(ع)، بستر تربیتی و آموزشی خوبی برای برای کودکان و نوجوان هستند. در این داستان‌ها علاوه بر اینکه کودک با امام(ع) آشنا می‌شود، به طور غیر مستقیم اخلاق و صفات پسندیده را هم می‌آموزد.

نشر جمال مجموعه‌ 14 جلدی «من اهل بیت (ع) را دوست دارم» را منتشر کرده و در هر جلد به زندگی‌نامه‌ یکی از اهل بیت (ع) می‌پردازد. نویسنده‌ این مجموعه، حجت‌الاسلام غلامرضا حیدری ابهری، نویسنده و محقق در حوزه‌ تعلیم و تربیت کودکان است و آثار متنوعی در زمینه‌ ادبیات دینی کودکان و نوجوانان دارد.

کتاب «من امام صادق(ع) را دوست دارم» هشتمین جلد از این مجموعه است. مبنای کتاب بر پایه‌ مودت و دوستی اهل بیت(ع) است و کتاب با این جمله شروع می‌شود؛ من امام صادق(ع) را دوست دارم. بعد از آن در معرفی امام به عنوان امام ششم شیعیان به پدر و مادر آن حضرت که امام باقر(ع) و بانو ام‌فروه بودند و جایگاه والای مادر امام از زبان خودِ امام اشاره شده است. یکی از راه‌های ایجاد رابطه‌ دوستی و مودت در جان کودکان نسبت به امام، شاد کردن آنها در شادی اهل‌بیت است. اولین صفحه‌ کتاب، تصویر کودکانی است که به مناسبت 17 ربیع‌الاول که میلاد پیامبر(ص) و امام صادق(ع) است جشن گرفته و خوشحال‌اند. حُسن سلیقه نویسنده و تصویرگر کتاب، حکیمه شریفی در این رابطه ستودنی است.

دوران امامت امام صادق(ع)، همزمان با درگیری حکومت‌های بنی‌امیه و بنی‌عباس بود و این تحولات فرصتی به حاکمان وقت برای سختگیری و ایجاد محدودیت برای شیعیان نمی داد. امام صادق(ع) از این فرصت ایجاد شده استفاده کردند و علوم اسلامی را گسترش دادند و شاگردانی، عالم و دانشمند تربیت کردند. نویسنده این موضوع را به زبان ساده و قابل فهم برای کودکان توضیح داده و در نهایت دلیل معرفی کردن امام صادق(ع) به عنوان رئیس مذهب شیعه را بیان می‌کند.

زمانه زر و زور و گل محمدی!

حیدری ابهری نمونه‌هایی از سبک زندگی امام صادق(ع) در قالب روایت کوتاه آورده تا کودکان با ابعاد متفاوت زندگی ایشان آشنا شوند. در یکی از این حکایت‌ها، از کار کردن و تلاش امام برای به دست آوردن هزینه‌های زندگی، داستانی آورده است. در حکایتی دیگر ضمن آشنایی مخاطب با علم غیب امام، تأکید ایشان را بر احترام به مادر بیان می‌کند. آگاهی از مسلط بودن امام(ع) به تمام زبان‌ها قطعاً برای کودکان جالب و شگفت‌انگیز خواهد بود. در این مورد نمونه‌ای از سخن گفتن امام(ع) به زبان فارسی آورده شده است.

در نهایت، موضوع مسموم شدن و شهادت امام(ع) بیان می‌شود تا مخاطب با سیمای واقعی دشمنان اهل بیت(ع) آشنا شود و بداند که دین اسلام، آسان به دست ما نرسیده است. آخرین ساعات حیات امام صادق(ع) و سفارششان به نماز این‌چنین به تصویر کشیده شده است:

«او در آخرین ساعات زندگی اش، چشمانش را باز کرد و به خانواده‌اش فرمود: همه‌ خویشانم را نزد من بیاورید. انگار امام(ع) کار مهمی با آنان داشت. وقتی خویشاوندان حضرت آمدند، امام(ع) در مورد اهمیت نماز با آنها صحبت کرد. حضرت به آنها هشدار داد که هرگز نسبت به نماز بی‌توجه نباشند و آن را سبک نشمارند.»

در پایان کتاب معرفی مختصر و شناسنامه‌ای و سه نمونه از سخنان نورانی حضرت آمده است کتاب «من امام صادق(ع) را دوست دارم» درکتابنامه‌ رشد آموزش و پرورش معرفی شده و مناسب کودکان 8 تا 12 سال است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • پایان تصویربرداری فیلم «ویلای موروثی»/ روایتی از زندگی یک باغبان
  • جای خانواده‌های این جانبازان در بهشت است
  • ترجمه عکس و متن «فصل‌های درون» منتشر شد
  • کتاب «ادب زندگی» منتشر شد
  • وقتی «علی خاوری» ابراهیم هادی زمانه شد
  • سخنی در باب محتوای «مست عشق» به کارگردانی حسن فتحی/ تحریف تاریخ به شیک ترین شکل ممکن
  • مست عشق : روایتی متفاوت از عشق با حضور ستارگان دو کشور (+عکس)
  • جلوه‌ای از شکوه زندگی امام صادق(ع)
  • رقص خون در گلوی پاییز؛ روایتی متفاوت از همسر شهید جاویدالاثر «رسول هوشیاری»
  • روایتی از نامهربانی مردم با یار مهربان + فیلم